понеделник, 14 февруари 2011 г.

Корейската азбука (한글)

Корейската азбука
한글Преди изобретяването на корейската писмена система, корейците са ползвали китайските йероглифи. Счита се, че корейското писмо хангъл 한글 е създадано през 1443 г. от група корейски учени по поръка на великия крал Седжон, четвъртият крал от династията Чосон. Първоначално хангъл се е състоял от 28 букви, а по-късно са останали 24 – 10 гласни и 14 съгласни.

В началото азбуката се е наричала 훈민정음 – правилни звуци за обучение на народа, защото тя е била създадена именно за неграмотните маси, които не са имали възможност да се обучават в сложните китайски йероглифи. Тях са владеели само аристократите – янгбанг (양반). В 훈민정음 해례 (Обяснения и примери към “Правилни звуци за обучение на народа”) се казва, че писмото е толкова просто, че “Мъдрият човек може да свикне с буквите преди да е дошло утрото, а глупавият може да ги научи в рамките на десет дни.”

Хангъл наистина е уникална система поради своята строга подреденост и простота. Дори самият облик на буквите говори за това – изчистени форми с прави черти и ъгли и съвъшени окръжности. Всъщност, дори и до днес корейското писмо е смесено: хангъл + ханча 한자 (китайските йероглифи). Въпреки че ханча се използва много рядко, главно в официални документи, визитни картички, вестници и технически текстове, всеки кореец владее средно 1000-2000 йероглифа.

Гласни

Прости гласни
ㅏ А
ㅓ О
ㅗ О (затворено)
ㅜ У
ㅡ Ъ
ㅣ И

Йотирани гласни
ㅑ Я
ㅕ ЙО
ㅛ ЙО
ㅠ Ю

Дифтонги
ㅐ Е
ㅔ Е
ㅘ УА
ㅙ УЕ
ㅝ УО
ㅚ ОЕ
ㅞ УЕ
ㅟ УИ
ㅢ ЪЙЙотирани дифтонги
ㅒ ЙЕ
ㅖ ЙЕСъгласни

Съгласните звуци в корейския език могат да бъдат поделени в три категории: прости; аспировани (произнася се като простата съгласна само че с придихание подобно на звука х); и глотализирани или двойни – звукът се произнася по-натъртено и интензивно.

Прости~~~~~~~~ Аспировани~~~~~~ Глотализирани
ㅈ Ч / ДЖ~~~~~~~ㅊ ЧХ~~~~~~~~~~~~~ㅉ ЧЧ
ㄱ К / Г~~~~~~~~ ㅋ КХ~~~~~~~~~~~~~ㄲ КК
ㄷ Т / Д~~~~~~~~ㅌ ТХ~~~~~~~~~~~~~ㄸ ТТ
ㅂ П / Б~~~~~~~~ㅍ ПХ~~~~~~~~~~~~~ㅃ ПП
ㅅ С / Ш~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ㅆ СС
ㄴ Н
ㄹ Р/Л
ㅁ М/Б
ㅇ НГ
ㅎ Х

Озвучените варианти на простите съгласни се произнасят като такива, когато се намират между две гласни.

Звукът ㄹ (리을 - риъл) се произнася като Р, когатосе намира в началото на думата или между гласни.

Когато е последен във сричката се произнася като Л.

Звукът ㅎ ( - хиът 히읗) - се произнася като придихание, подобно на Х, но по-леко.

ㅈ, ㅊ, ㅉ; ㅅ, ㅆ в края на сричката се произнасят подобно на звука Т.

7 коментара:

 1. хареса ми много ;)

  ОтговорИзтриване
 2. много ми помогна, благодаря :))

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте, интересува ме какво означава този знак 가 пред буквата А - например в думата 불가리아. Би трябвало да е буква Г - може би въпрос на изписване? Благодаря предварително!

  ОтговорИзтриване
 4. Съжалявам ако ви притеснявам с глупавия си въпрос,но търсих навсякъде и не мога да открия как да комбинирам символите.Някои от тях се пишат заедно като едно цяло,а други се пишат един след друг.Проблемът е как да разбера кои се пишат заедно и кои отделно едно след друго.Или просто трябва да го наизустя и е изключение при всяка дума.
  Ще съм много благодарна,ако можете да ми обясните това макар че не мога да го обясня толкова добре и съжалявам,за което.

  ОтговорИзтриване
 5. Аз доста добре понаучих буквите и искам да ви кажа че имате грешки
  ㅌ-т
  ㄷ-д

  ОтговорИзтриване