Корейската азбука Хангъл (한글)

Корейската азбука Хангъл 한글 Преди изобретяването на корейската писмена система, корейците са ползвали китайските йероглифи. Счита се, че корейското писмо хангъл 한글 е създадано през 1443 г. от група корейски учени по поръка на великия крал Седжон, четвъртият крал от династията Чосон. Първоначално хангъл се е състоял от 28 букви, а по-късно са останали 24 – 10 гласни и 14 съгласни. В началото азбуката се е наричала 훈민정음 – правилни звуци за обучение на народа, защото тя е била създадена именно за неграмотните маси, които не са имали възможност да се обучават в сложните китайски йероглифи. Тях са владеели само аристократите – янгбанг (양반). В 훈민정음 해례 (Обяснения и примери към “Правилни звуци за обучение на народа”) се казва, че писмото е толкова просто, че “Мъдрият човек може да свикне с буквите преди да е дошло утрото, а глупавият може да ги научи в рамките на десет дни.” 

Хангъл наистина е уникална система поради своята строга подреденост и простота. Дори самият облик на буквите говори за това – изчистени форми с прави черти и ъгли и съвъшени окръжности. Всъщност, дори и до днес корейското писмо е смесено: хангъл + ханча 한자 (китайските йероглифи). Въпреки че ханча се използва много рядко, главно в официални документи, визитни картички, вестници и технически текстове, всеки кореец владее средно 1000-2000 йероглифа. 

Гласни 


Прости гласни

ㅏ а 
ㅓ о 
ㅗ о (затворено) 
ㅜ у 
ㅡ ъ 
ㅣ и 

Йотирани гласни 

ㅑ я
ㅕ йо
ㅛ йо 
ㅠ ю 

 Дифтонги 

ㅐ е 
ㅔ е 
ㅘ уа 
ㅙ уе
ㅝ уо
ㅚ ое
 ㅞ уе
 ㅟ уи 
 ㅢ ъй 

 Йотирани дифтонги 

ㅒ йе 
ㅖ йе 

 Съгласни 

 Съгласните звуци в корейския език могат да бъдат поделени в три категории: 

Прости

ㄱ г/к
ㄴ н
ㄷ д/т
ㄹ р/л
ㅁ м
ㅂ б/п
ㅅ с/ш
ㅇ нг
ㅈ ч/дж

Озвучените варианти на простите съгласни се произнасят като такива, когато се намират между две гласни. 

Звукът ㄹ (리을 - риъл) се произнася като "р", когато се намира в началото на думата или между гласни. Когато е последен във сричката се произнася като "л". 

Звукът ㅎ ( - хиът 히읗) - се произнася като придихание, подобно на "х", но по-леко. ㅈ, ㅊ, ㅉ; ㅅ, ㅆ в края на сричката се произнасят подобно на звука "т".

Аспировани 

Произнася се като простата съгласна само че с придихание подобно на звука "х"

ㅋ кх
ㅌ тх
ㅍ пх
ㅊ чх

Глотализирани (двойни)

Звукът се произнася по-натъртено и интензивно. 

ㄲ кк
ㄸ тт
ㅃ пп
ㅉ чч 
ㅆ сс  

Коментари

  1. хареса ми много ;)

    ОтговорИзтриване
  2. много ми помогна, благодаря :))

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, интересува ме какво означава този знак 가 пред буквата А - например в думата 불가리아. Би трябвало да е буква Г - може би въпрос на изписване? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Частичките 이 (след съгласна) и 가 (след гласна) , залепени в края на съществително име показват, че то е подлог.

      Изтриване
  4. Съжалявам ако ви притеснявам с глупавия си въпрос,но търсих навсякъде и не мога да открия как да комбинирам символите.Някои от тях се пишат заедно като едно цяло,а други се пишат един след друг.Проблемът е как да разбера кои се пишат заедно и кои отделно едно след друго.Или просто трябва да го наизустя и е изключение при всяка дума.
    Ще съм много благодарна,ако можете да ми обясните това макар че не мога да го обясня толкова добре и съжалявам,за което.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Незнам и аз това се питам

      Изтриване
    2. Здравейте! "Блокчетата", които виждате и на които много хора казват "йероглифи", представляват срички. Едно блокче може да съдържа най-малко само една гласна. В този случай пред гласната се пише "кръгче" - това е буквата ㅇ (йънг). А иначе има ред/посока на изписване на буквите в самата сричка - от ляво надясно и от горе надолу.

      Изтриване
  5. Аз доста добре понаучих буквите и искам да ви кажа че имате грешки
    ㅌ-т
    ㄷ-д

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, "грешката" е вярна :) ㅌ или така нареченото аспировано Т, се транскрибира като ТХ на български, а буквата ㄷ може да се чете както като Т, така и като Д в зависимост от местоположението си. По принцип в корейския съгласните се озвучават винаги когато се намират между гласни.

      Изтриване
    2. Да, така е. ㅌ не е "Т", а ТХ, също ㄷ е Между Т и Д, а не само "Д"

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации