Денят на основаването

개천절
(Кечхонджол)

Кечхонджол или националният ден на основавенето е официален празник в Южна Корея, който се чества на 3-ти октомври.
Празникът почита краля-бог Тангун (단군), който според корейската митология основава през 2 333 г.пр.н.е. първата държава на корейската нация - Древен Чосон - Кочосон 고(древен) 조선 (Корея).

Митът за Тангун



Легендата разказва, че дядото на Тангун - Хуанин (환인 - господар на небето) имал син на име Хуанънг, който пожелал да живее на земята и казал на баща си: "Татко, видях как живеят хората на земята и как лъжат и мамят все повече и повече. Това място ме разстройства. Разреши ми да сляза долу и да помогна на тези хора, татко."
Баща му разрешил на него и на още 3000 негови последователи да се спуснат в планината Тебек (태백산 - Голямта бяла планина). Там Хуанънг основал град Шин (신시 - божествения град). Заедно с помощниците си - министрите на облаците, дъжда и вятъра, той установил закони и морални норми и научил хората на различни изкуства, медицина и селско стопанство.




Тигър и мечка, които живеели в пещера набизо се помолили на Хуанънг да ги превърне в хора. Като чул това, той им дал 20 скилидки чесън и връзка див пелин и им заръчал да ядат само тази свещена храна и да се пазят от слънчевите лъчи в продължение на сто дни. Но тигърът не издържал и на 20-тия ден излязал от пещерата. Мечката обаче останал и се превърнала в жена, но за съжаление не могла да си намери съпруг. Така един ден застанала под едно сандалово дърво и отправила молба към Хуанънг да я дари с чедо. Трогнат от молбите й, Хуанънг я направил своя жена и тя му родила син, който нарекли Тангун. Тангун наследил трона, построил крепостния град Пхенян и нарекъл кралството си Чосон (Страната на утринната свежест). Кралят управлял мъдро страната си и на достолепната възраст от 1 908 години се оттегли обратно в планината Тебек, където се превърнал в планински бог.

Коментари

Популярни публикации