Стюардеси без поли


Стюардесите на корейската авиокомпания Азиана Еърлайнс (Asiana Airlines) искат да скъсат с отживелите предписания, според които трябва да носят задължително поли по време на работа.

За тази цел синдикатът на стюардесите на Азиана е подал оплакване до Националната Комисия за Защита на Човешките Права в Корея.

Авиолинията, която осъществява полети между Австралия и Корея е известна с безупречния си сервиз и дори е получила признание за най-добро стюардско обслужване World’s Best Cabin Staff Award през 2001 г.
Персоналът обаче има от какво да се оплаква - задължителните поли за жените, които според тях самите са непрактични. Те желаят старите правила за облеклото на стюардесите да бъдат преразгледани и да се вземе под внимание не само красивия външен вид на служителките, а и тяхното удобство и сигурност. По време на всеки полет на стюардесите се налага да стават и сядат множество пъти. Ако си вършат работата, облечени в удобни панталони, би им било далеч по-лесно и комфортно.

“Разбираме, че трябва да следваме определен имидж, но смятаме, че най-важната функция на нашата униформа е да служи на пътниците”, споделя председателката на проф-съюза Куон Су Джънг.
“Не искаме да се отървец изцяло от полите, а просто да имаме възможност за избор и да осъвременим остарелите правила.”


Според въпросните правила на жените-стюарди не само им е забранено да носят поли, но и нямат право да носят очила и повече от две фиби в косата по време на време на работа. На всичкото отгоре, ако ноктите не са оформени с перфектен маникюр, също не могат да се появат на работа.

“Мразя да ходя през цялото време с маникюр. От него ноктите ми стават слаби и чупливи.”, споделя анонимна стюардеса.


Истината е, че на повечето от корейските работещи жени им е наложено да носят пола или костюм с пола на работното място. Освен това при кандидастването за работа снимката е задължителен елемент към автобиографията. Външният вид е издигнат в култ. Красивото, безупречно лице се постига с много и скъпи процедули и стабилно количество грим – зеленикава основа над която се “шпаклова” с фон дьо тен. Почти е изключено да видите корейка без грим, независимо от възрастта й. Сред лелките или т.нар. аджума (леля) има мода с татиуране на веждите, което очевидно става несполучливо, защото в крайна сметка изографисването придобива един доста неприятен и нечистоплътен зеленикав отенък.
Жертва ли са корейските жени на остарели норми или са в плен на своята собествена жажда към красотата и перфектната външност?

Коментари

  1. neznam kakvo mislqt drugite,no za men koreikite sa edni ot nai-krasivite jeni na planetata.

    ОтговорИзтриване
  2. Spored men motivaciqta im da iskat da nosqt pantaloni e druga... Znam che chesto stavat jertvi na sexualen tormoz po vreme na rabota i tova spored men e osnovniqt im motiv, no ne mogat da si go priznaqt, zashtoto shte uronqt avtoriteta na avio kompaniqta.
    Syshto taka iskam da dobavq che sym letqla s dosta avio kompanii, vkliuchitelno i katarskite, dubaiskite, malaiziiskite i indoneziiskite (poslednite neka ne zabravqme che sa nai-golqmata miusiulmanska dyrjava) vyv vsichki tqh stiuardesite sa sys poli , daje mailaiziiskite bqha s nqkakvo podobie na tradicionalnoto im obleklo koeto predvijdashe cepka do bedroto. Ne sym chuvala do sega nqkoi ot tqh da se e oplakal. Syshto taka iskam da dobavq che za pricheskite i za manikiura na tqh im se otpuska dopylnitelen biudjet ili im se opredelqt saloni za krasota, s koito aviokompaniite im imat dogovor i te poluchavat bezplatno obslujvane (tova go znam ot poznati stiuardesi v Bulgaria Air, Qatar airways i Korean Air). Ne vijdam zashto se oplakvat, che poluchavat vyzmojnostta da se poddyrjat bezplatno :-/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации