Култура на хранене

В корейския вестник Чосон Илбо излязоха данни от проучване, проведено от корейския институт за имиджова комуникация. Според него чужденците, живеещи в Корея твърдят, че най-голямата културна разлика между тяхната родина и Корея е храната и начина, по който канят гостите си на вечеря. Когато един чужденец желае да впечатли госта си, той го кани в къщи, а корейците черпят своите гости в шикозни ресторанти.

В анкетата са били запитани 100 чужденци: в това число 21 дипломата, 50 предприемача, 17 учащи, 11 журналисти, юристи и др.; и 174 корейци: 78 предприемача, 39 учащи и т.н.



50 % от чужденците казват, че по-скоро биха поканили гости в къщи, 40 % канят гостите си в ресторант, а 10% - в хотелски ресторант. В същото време 90 % от корейците казват, че биха завели гостите си на ресторант и само в редки случаи биха ги поканили вкъщи.



Видът на храната, която домакините предлагат, също се различава драстично. Чужденците предлагат еднакво корейска, китайска, японска, френска и италианска кухня на своите гости, докато близо 64 % от корейците гощават гостите си най-вече с корейски ястия, когато ги канят на вечеря.



Храната, която корейците ядат със своите гости, се различава от обичайната храна, която консумират със семействата си. Освен това, за корейците наличието на голямо количество разнообрази ястия, с които да отрупат масата, е най-важното условие за доброто им представяна гостите. Чужденците са на друго мнение. Според тях храната трябва да бъде домашно приготвена, а гостуването – съпроведено със съвместни, занимателни дейности като слушане на музика, показване на семейни албуми.

Коментари

Популярни публикации