Каква е разликата между кимбап и суши?

김밥 (kimbap) vs. sushi


Ако се чудите каква е разликата между корейското ястие кимбап (김밥) и японското суши, тази публикация може да ви бъде полезна. На пръв поглед може и да ви се струват еднакви или почти еднакви, но има няколко разлики, които ги отличават. Аз ще ги изброя накратко, но ви препоръчвам да гледате и видеото, защото то е по-забавно:)
И така, нека първо кажем какво е общото между двете. За приготвянето и на кимбап и на суши се използва ориз и листове от сушени водорасли, които корейците наричат ким (김), а японците - нори.


  • Корейците добавят в ориза сусамово олио, а японците го овкусяват с оризов оцет.
  • Обикновено основна съставка в сушито е суровата риба или други морски дарове, докато в кимбап-а има омлет, рачешки рулца, ряпа и спанак. 
  • Японците ядат сушито, овкусено със соев сос и уасаби, а корейците го ядат без допълнителни подправки.
  • Японското суши обикновено се яде с клечки и се счита за по-префинена храна, докато корейците ядат кимбап с ръце в обедната почивка или на пикник сред природата.





Коментари

Популярни публикации