Кимджанг: фестивал за приготвяне и споделяне на кимчхи

Може би най-известното традицоинно корейско ястие по целия свят, чието име знаят и хора далеч от корейската култура, това е кимчхи (김치). Дружното приготвяне на кимчхи през есента, както и цялостната атмосфера и еуфория, които го съпровождат, се нарича кимджанг (김장). През 2013 г. приготвянето на кимчхи е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството. 

Кимджанг започва през ноември, когато реколтата е събрана и семейства, близки и роднини се събират да подготвят големи количества кимчхи за зимата. 

Процесът включва множество операции като миене и рязане на зеленчуци, наиксване на китайското зеле в солен воден разтвор, подготовка на лютата паста и накрая - натъпкване на обработеното и овкусено с лют сос и подправки зеле в съдове, за да ферментира.

След двугодишна пауза заради пандемията от Covid-19, на 2-ри декември тази година (2021), будисткият манастир Чогеса (조계사), Сеул проведе традицонния си фестивал за приготвяне и споделяне на кимчхи. В него тази година взеха участие около 160 доброволци - будистки последователи и монаси, които са обработили около 4000 глави китайско зеле. Половината от готовото кимчхи ще бъде дарено на възрастни и хора в нужда, а останалото количество ще остане за нуждите на манастира и на други будистки организации.





Коментари

Популярни публикации